Groei van een bedrijf vergt financiering. Snelle groei vergt extra financiering. Traditionele financiers vinden groeifinanciering lastig, het is (te) risicovol. De snelle groei van een bedrijf en haar financiering leiden veelal tot daling van solvabiliteitSolvabiliteit is de hoeveelheid eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal van een onderneming. Meer en relatieve afname van zekerhedenTegenover een financiering kan een schuldenaar zekerheden verstrekken aan de schuldeiser om diens risico te beperken in geval hij de verplichtingen uit hoofde van de financiering niet meer kan nakomen. Een recht van zekerheid verschaft de houder er van het recht om het betreffende zekerheidsgoed uit te winnen. Bekend voorbeeld is hypotheekrecht op onroerend goed. In bedrijfsfinanciering worden ook andere activa door middel van pandrecht overgedragen. Voorbeelden zijn verpanding van inventaris, rollend materieel, voorraden en debiteuren. Meer. Dat wringt. Kansrijke groeibedrijven worden belemmerd in hun ontwikkeling door gebrek aan voldoende financiering. SMF heeft afgelopen jaar veelvuldig gepleit voor een financieringsfonds om de financiering van start- en scale-ups te vergemakkelijken.
Kabinet en Invest-NL stellen €1/2 miljard beschikbaar voor drie groeifondsen
Goed nieuws: 30 oktober kondigden het kabinet en Invest-NL aan € ½ miljard beschikbaar te stellen voor drie groeifondsen:
- DFF: Dutch Future Fund: investeert in andere risicokapitaalfondsen, waardoor de directe beschikbare hoeveelheid kapitaal voor innovatieve groeibedrijven toeneemt.
- Deeptech: Kennisintensieve innovaties vergen vaak veel kapitaal; via dit fonds worden via de regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) extra middelen ter beschikking gesteld.
- Alternatieve financiering: Kabinet en Invest-NL onderzoeken hoe alternatieve financiers ondersteund kunnen worden in hún funding zodat deze financiers op hun beurt groeibedrijven kunnen financieren.
Goed voor een gezonde en verdere ontwikkeling van het financieringslandschap
Met name het derde fonds is belangrijk voor een gezonde en verdere ontwikkeling van het financieringslandschap. Non-bancaire financiers (wij verkiezen deze benaming boven ‘alternatieve’ financiers) hebben de afgelopen jaren het financieringsaanbod voor MKB bedrijven verbreed. Veel non-bancaire financiers richten zich, net als traditionele banken, primair op bedrijven met een bewezen bestaansrecht en een bestaande cashflowIn Nederlands: kasstroom, ofwel de in- en uitstroom van geld binnen een onderneming. De netto kasstroom is het verschil tussen de ontvangsten en uitgaven gedurende een bepaalde periode. Bij een positieve kasstroom overtreffen de ontvangsten de uitgaven. Uit dit overschot kan men leningen aflossen, nieuwe investeringen verrichten en dividend aan de aandeelhouders uitkeren. Meer. In de beoordeling van financieringsproposities onderscheiden zij zich nadrukkelijk van de banken: waar banken primair bedrijven beoordelen op historische prestaties in combinatie met mogelijke zekerheden, baseren de non-bancaire financiers hun oordeel méér ook op de plannen, de toekomstige mogelijkheden (en dus groei) van een bedrijf. Op dit terrein hebben banken en non-bancaire financiers een verschillend blikveld en daardoor een mooi aanvullend aanbod voor de markt.
Fonds alternatieve financiering komt direct ten goede aan het MKB
Voor non-bancaire financiers is hun eigen funding in Coronatijd een toegenomen uitdaging. Als de non-bancaire financiers dankzij het voorgenomen fonds gemakkelijker over funding voor groeifinancieringen kunnen beschikken komt dit direct ten goede aan MKB bedrijven in groeifaseEen onderneming verkeert in een groeifase wanneer het bedrijf beduidend sneller groeit dan de markt. Er worden 2 groeifasen onderscheiden: de vroege groeifase en de latere groei wordt aangeduid met alleen de term groeifase. In de vroege groeifase mist de onderneming nog stabiliteit. Het aantal klanten neemt in deze fase significant toe. Het bedrijf ïnvesteert in (efficiëntere) grotere productieaantallen, marketingactiviteiten en organisatorische aanpassingen (zoals huisvesting en personeel). In deze fase passen de volgende financieringsmogelijkheden het best: informal investor (of business angel), kleinere participatiemaatschappij (of investeringsfonds), factoring of een andere direct lender gericht op groei. In de latere groeifases heeft de onderneming al meer fundament. In een snelle groeifase wordt in de regel beperkte winst gemaakt. De organisatie heeft soms zelfs te maken met groeistuipen. De concurrentie is doorgaans sterk. Voor de hand liggende financiering: informal investor, participatiemaatschappij, MKB beurs (NPEX), factoring, direct lender gericht op groei en bij goede balansverhoudingen en beperkte risico’s eventueel een bank. Meer. Kortom: Wij zijn verheugd met de berichtgeving omtrent de nieuwe financieringsfondsen en spreken de wens uit dat met name het fonds voor de non-bancaire geldverstrekkers op zo kort mogelijke termijn wordt gerealiseerd.
Blijf op de hoogte
Elke week de non-bancaire financiële ontwikkelingen, trends en toekomst via ons volgen? Schrijf je dan in voor onze blog en ontvang deze elke week in je postbus.