Sinterklaas is vertrokken en de kerstboom is opgezet. De decembersfeer laat zich inmiddels voelen: ‘Er nog even hard tegen aan’, zo tegen het einde van het jaar. Maar ook: een sfeervolle tijd, vol feestelijke versieringen en leuke eindejaarsbijeenkomsten. Op naar de laatste week van het jaar: de feestdagen, weg hectiek, tijd voor familie, rust en bezinning. Die laatste weken van het jaar zijn bij uitstek het moment om terug te kijken. Wat ging er goed, wat is er gerealiseerd afgelopen jaar? Alle mogelijkheden benut? Of heb je ook kansen gezien, maar niet gegrepen? Kortom, de gebruikelijke terugblik.
Ondernemers staan niet lang stil bij een terugblik. Einde jaar is meteen het moment voor vooruitblik. Welke kansen zie je in het nieuwe jaar? Groei, nieuwe markten, nieuwe producten? Natuurlijk, als ondernemer zie je dat. Een nieuw jaar betekent: nieuwe kansen. En als dat betekent dat je moet investeren, dan denk je ook daar over na. Als je kansen ziet en de investering verdient zich snel terug, dan ga je volgend jaar natuurlijk investeren. Dit is een heerlijk proces: je ziet in gedachten kansen en je maakt al plannen om die kansen te verzilveren. Een ondernemer laat deze gedachten niet gemakkelijk verpesten door in dit stadium al na te denken over de vraag: kan ik die plannen betalen? Er wordt vaak vanuit gegaan dat het wel goed komt.
In praktijk komt het meestal ook wel goed, maar vraag niet hoe…. Er is geld in overvloed beschikbaar, maar de vraag is: hoe kom je er aan? Het financieren van bedrijfsinvesteringen is ingewikkelder dan vroeger. Het aanbod van financiering is groot, het aantal financiers is enorm, maar alle financiers (banken én de non-bancaire financiers) hebben hun eigen visie en beleid. Als jij als ondernemer niet binnen de kaders valt van de ene financier, moet je echt op zoek naar een ander. Financieren is veel meer een zoektocht geworden. Daarom is het advies: denk je na over investeren, denk dan direct óók na over de financiering er van. Oriënteer je vroegtijdig: welke financiers zijn er, welke financiers passen bij jouw bedrijf en jouw plannen?
Waar vind je informatie over het nieuwe financieren? Er zijn meerdere bronnen die je kan raadplegen:
- Internet
Op internet is veel informatie beschikbaar. Het is echter lastig om objectieve informatie te scheiden van commerciële informatie. Er zijn veel aanbieders, die zich verleidelijk presenteren en voor het oog een interessante propositie bieden. Realiseer je, dat het niet eenvoudig is te beoordelen of hun aanbod de beste oplossing is voor jouw financieringsvraagstuk.
- Boeken
Er zijn meerdere boeken geschreven over bancair en non-bancair financieren, over crowdfundingCrowdfunding is een financieringswijze waarbij gebruik wordt gemaakt van publieke financiering van een project of onderneming. Investeerders/beleggers kunnen inschrijven op financieringsverzoeken die op het internet via een crowdfundingplatform worden gepubliceerd. De inleg per persoon kan vanaf relatief kleine bedragen, waardoor de groep van investeerders/beleggers die de vereiste financiering bijeenbrengt groot kan zijn. Meer en over de vraag hoe je een financieringsaanvraag voorbereidt. Interessant om tijdens de feestdagen eens door te nemen. Maar ja, zit je als ondernemer hier op te wachten? Dit lijkt meer iets voor een specialist.
- Blogs
Stichting MKB Financiering (SMF) publiceert elke week een blog over het nieuwe financieren. Korte stukjes, met elke keer aandacht voor één facet van het nieuwe financieren. In de eerste dertig blogs van de Stichting is het hele pallet van het nieuwe financieren gepasseerd. Scroll er eens door heen.
- Geldgids KvK
SMF heeft ook meegewerkt aan de nieuwe Geldgids van De Kamer van Koophandel. Ook in deze gids worden de non-bancaire financieringsmogelijkheden nader toegelicht. De gids is te downloaden via de site van de KvK.
- Financieringsadviseur
Financieren is een vak, een specialisme. Steeds meer ondernemers laten zich adviseren door een specialist: een financieringsadviseur voor het MKB. Een goede financieringsadviseur is in staat de afweging te maken of financiering verantwoord en haalbaar is en welke geldverstrekker het beste past bij een onderneming. In 2019 heeft SMF een verkenning uitgevoerd naar de rol en positie van de financieringsadviseur in Nederland. Dit heeft er toe geleid dat een aantal koplopers in de branche op dit moment voorbereidingen treft om te komen tot een beroepsgroep van financieringsadviseurs. Het streven is om in de loop van 2020 een keurmerk te introduceren: Erkend Financieringsadviseur. Dit proces wordt gefaciliteerd door SMF.
SMF heeft zich ten doel gesteld de toegang tot financiering voor het MKB te bevorderen. In 2019 is daarvoor onder meer het keurmerk Erkend MKB Financier geïntroduceerd. Met de introductie van een keurmerk Erkend MKB Financieringsadviseur hoopt SMF in 2020 de volgende stap te zetten in dit proces.
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de financieringsmarkt? Schrijf je dan in voor de wekelijkse blog van SMF.