De ontwikkelingen in het zakelijk financieren gaan snel. Het combineren (stapelenHet bewust combineren van verschillende geldverstrekkers binnen één financieringsronde. Meer) van verschillende geldverstrekkers noemden we een jaar geleden nog het “nieuwe financieren”. Inmiddels lijkt de markt op het punt te zijn aangekomen dat het “nieuwe financieren” de standaard is geworden. Zakelijke financiering nodig? Dan beoordeel je niet alleen de kredietbehoefte maar vooral ook: wat is de meest passende combinatie van financieringsinstrumenten en geldverstrekkers. De keuze is groot. Een bank is niet meer per definitie het eerste loket om aan te kloppen. De ondernemer (of zijn financieringsadviseur) heeft de keuze uit vele mogelijkheden naast banken: crowdfundingCrowdfunding is een financieringswijze waarbij gebruik wordt gemaakt van publieke financiering van een project of onderneming. Investeerders/beleggers kunnen inschrijven op financieringsverzoeken die op het internet via een crowdfundingplatform worden gepubliceerd. De inleg per persoon kan vanaf relatief kleine bedragen, waardoor de groep van investeerders/beleggers die de vereiste financiering bijeenbrengt groot kan zijn. Meer, leasingLeasing is een van de vormen van objectfinanciering. De financier financiert specifieke vaste activa. De meest bekende en geaccepteerde vorm van leasing is autolease, maar ook andere activa zijn te leasen: productieapparatuur, magazijninrichting, kantoorinventaris en computers. Sinds de economische crisis heeft leasing aan populariteit gewonnen. Er zijn twee hoofdvormen Financial lease – Dit is juridisch een zuivere leenvorm, net als een lening bij een bank of crowdfundingplatform. Het is een annuïteitenlening gekoppeld aan een specifiek object. In de looptijd van het contract wordt de lening volledig afgelost.
Operational lease – Dit is juridisch niet een leenvorm, maar een vorm van huur. Gedurende de looptijd van het contract huur je het object tegen de overeengekomen leaseprijs. Aan het einde van de looptijd word je in de gelegenheid gesteld het object te kopen tegen een restwaarde van 5 à 10%. Operational lease biedt extra mogelijkheden, want binnen deze vorm van leasing bestaat de mogelijkheid om aanvullende diensten mee te leasen: verzekering, onderhoud en dergelijk.
Meer, direct lendingSchuld die niet openbaar wordt uitgegeven zoals bij crowdfunding of een beurs. In het kader van het nieuwe financieren worden met direct lending de (veelal internet-) aanbieders aangeduid die zelf over voldoende middelen beschikken om financiering aan MKB te verstrekken. De middelen waarover zij beschikken zijn afkomstig van grotere investeerders, banken of institutionele beleggers. Meer, kredietunies, factoringFactoring is debiteurenfinanciering: de onderneming verkoopt of draagt zijn debiteuren over aan een factormaatschappij. De factormaatschappij betaalt goedgekeurde vorderingen onmiddellijk uit. De onderneming beschikt hierdoor direct over het geld en hoeft niet te wachten totdat de klanten de facturen hebben betaald. Meer, informal investors, MKB beursVia een MKB beurs kunnen bedrijven vanaf € 1 miljoen aandelen en obligatieleningen uitgeven. Een MKB beurs biedt de faciliteiten om de aandelen en obligaties te verhandelen. Kopers en verkopers kunnen via de handelsfaciliteit die de beurs biedt hun waardepapieren aan elkaar aanbieden. Meer. Naast de banken is er inmiddels een miljarden industrie in zakelijke financiering voor het MKB ontstaan. Dit is geen alternatieve financiering meer. Dit is non-bancaire financiering.
Sinds 2018 is de Stichting MKB financiering (kortweg SMF) actief om de professionaliteit in deze markt verder te ontwikkelen. Zo is er een gedragscode opgesteld, een klachtenprocedure ontwikkeld, een verwijstool gelanceerd en is een keurmerk voor geldverstrekkers geïntroduceerd. Geldverstrekkers die opereren binnen de regels van de gedragscode komen in aanmerking voor het keurmerk “Erkend MKB Financier”. Inmiddels hebben zich 11 geldverstrekkers gekwalificeerd. Dit helpt ondernemers en hun adviseurs in hun selectie van de gewenste financier.
Maar er is meer. Door de toename van het aantal geldverstrekkers dreigen ondernemers en hun adviseurs het overzicht te verliezen. Wanneer schakel je welke financier in? De markt heeft behoefte aan educatie en voorlichting op dit terrein. Om in die behoefte te voorzien lanceert de Kamer van Koophandel VANDAAG dinsdag 29 oktober OM 12.00 uur haar nieuwe DIGITALE KvK gids voor bedrijfsfinanciering. Deze gids geeft inzicht in de verschillende non-bancaire geldverstrekkers en hun kenmerken. Het persbericht vermeldt onder meer:
“.. De KVK-gids is tot stand gekomen met medewerking van het Ministerie van EZK en de Stichting MKB Financiering. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat zegt in het voorwoord dat de gids “inzicht geeft in de vele wegen die tot financiering kunnen leiden”. Volgens directeur Ronald Kleverlaan van de Stichting MKB Financiering is de financieringsmarkt sterk in ontwikkeling: “Meer dan ooit gaat de stelling op: voor elk goed plan is een passende financiering beschikbaar! ”..”
De gids is een waardevol hulpmiddel voor alle ondernemers en hun adviseurs die zich oriënteren om een zakelijke financiering aan te vragen.
De gids sluit perfect aan bij de ontwikkelingen in de markt van geldverstrekkers en.. van financieringsadviseurs. Want óók vandaag, dinsdag 29 oktober vindt in Utrecht een congres plaats, georganiseerd door de Stichting MKB Financiering over het onderwerp: “Het beroep financieringsadviseur binnen de turbulente financieringsmarkt”. Tijdens deze manifestatie zal Ronald Kleverlaan, voorzitter van de Stichting MKB Financiering het eerste geprinte exemplaar van de KvK gids in ontvangst nemen. Na hem zullen gerenommeerde sprekers het woord voeren over de vraag welke gevolgen de ontwikkelingen in de financieringsmarkt hebben voor de adviseurs, die actief zijn in deze markt. Vormen de financieringsadviseurs een nieuwe beroepsgroep en zijn een gedragscode, klachtenprocedure en kwaliteitskader de bouwstenen voor eventueel een keurmerk financieringsadviseur? Deze en vele andere vragen komen op het congres aan de orde. Inmiddels kan met recht gesteld worden:
Het “nieuwe financieren” is de norm geworden. Dus we noemen we dat voortaan “financieren”. Wie bij financieren alleen denkt aan bancair financieren heeft het over het “oude financieren..”.
Wil ook jij de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de markt van het zakelijk financieren? Schrijf dan in voor de blogs van SMF.
Interesse in de KvK gids bedrijfsfinanciering? Download het hier: www.kvk.nl/