Blog 22: Leasing: een klassieke financieringsvorm die perfect past in het instrumentarium van non-bancaire financieringsvormen.

In blog 19 schreven wij al: de markt van non-bancaire financiering van MKB bedrijven groeit. Niet alleen met nieuwe aanbieders en producten, er zijn ook traditionele non-bancaire producten zoals factoring en leasing, beide zogeheten “objectfinanciering”. De aanbieders van objectfinanciering zijn zowel banken als zelfstandige financieringsmaatschappijen. Objectfinanciering bewijst dat traditionele financieringen zéker ook van deze tijd zijn. Mede omdat de financiering rechtstreeks aan de investering verbonden is, past objectfinanciering perfect in de gedachte van het nieuwe financieren. In deze blog belichten we leasing.

De werking van leasing is te vergelijken met een hypothecaire geldlening: met een hypothecaire geldlening financier je een pand, terwijl je met leasing andere vaste activa financiert. De meest bekende en geaccepteerde vorm van leasing is autolease, maar ook andere activa zijn te leasen: productieapparatuur, magazijninrichting, kantoorinventaris en computers. Leasing had vroeger het imago duur te zijn. In het huidige financieringspalet lijkt dat niet terecht te zijn. Sinds de economische crisis heeft leasing aan populariteit gewonnen en maakt het een substantieel deel uit van de non-bancaire financiering.

Twee basisvormen
Er zijn twee basisvormen van leasing:

  1. Financial lease – Dit is juridisch een zuivere leenvorm, net als een lening bij een bank of bij een crowdfundingsplatform. Het is een annuïteitenlening, rechtstreeks gekoppeld aan een specifiek object. In de looptijd van het contract wordt de lening volledig afgelost.
  1. Operational lease – Dit is juridisch niet een leenvorm, maar een vorm van huur. Gedurende de looptijd van het contract huur je het object tegen de overeengekomen leaseprijs. Aan het einde van de looptijd word je in de gelegenheid gesteld het object te kopen tegen een restwaarde van 5 à 10%. Operational lease biedt naast financiering extra mogelijkheden, want binnen deze vorm van leasing bestaat de mogelijkheid om aanvullende diensten mee te leasen: verzekering, onderhoud enzovoort.

De keuze voor de leasevorm kent theoretische en praktische afwegingen. Omdat operational lease in feite huur is, verwerf je niet het bezit van het object. Het komt dus ook niet op de balans en daardoor worden financiële ratio’s beïnvloed. Omdat financiers een bedrijf onder meer op financiële ratio’s beoordelen, kan het aantrekkelijk zijn om die ratio’s (positief) te beïnvloeden.

Voorbeeld verschillende leasevormen (alle bedragen x € 1.000)
Onderneming ‘De Snelle Koerier’ heeft vijf bestelbussen. Ze zijn alle vijf operationeel geleased, dus juridisch gehuurd. Ze worden niet opgenomen op de balans. De balans ziet er als volgt uit:

Balans De Snelle Koerier

Inventaris 25 Eigen vermogen 35
Overige 15    
Liquide middelen 10 Overige 15
Balanstotaal 50 Balanstotaal 50

De solvabiliteit van het bedrijf bedraagt: (eigen vermogen)/(balanstotaal) = 35/50 = 70%. Dat is hoog. Daar zijn financiers van gecharmeerd.

 

Een andere onderneming, ‘De Flitskoerier’, heeft ook vijf bestelbussen. Ze zijn alle vijf financieel geleased. Qua inventaris en overige is Flitskoerier exact gelijk aan de eerder genoemde Snelle Koerier. Door de andere leasevorm toont de balans echter een ander beeld:

Balans De Flitskoerier

Inventaris 25 Eigen vermogen 35
Bestelbussen 150 Leasecontracten 150
Overige 15    
Liquide middelen 10 Overige 15
Balanstotaal 200 Balanstotaal 200

De solvabiliteit van dit bedrijf bedraagt 35/200 = 17,5%. Dit percentage verschilt behoorlijk van dat van De Snelle Koerier. En dat, terwijl de ondernemingen nagenoeg hetzelfde zijn.

 

Conclusie
De twee ondernemingen zijn nagenoeg hetzelfde, maar ze hebben voor de financiering van hun wagenpark verschillende financieringsvorm gekozen. Door die keuze presenteren zij sterk verschillende balansen. Een bedrijf dat belang hecht aan de balanspresentatie, kan deze door de juiste keuze van de financieringsvorm beïnvloeden. Dat is één van de kenmerken van leasing. In de volgende blogs gaan wij nader in op de overige productkenmerken van leasing plus de voor- en nadelen ervan.

 

Geïnteresseerd in de blogs van SMF. Schrijf dan hier in.

Stichting MKB Financiering

 

Naschrift:        Aankondiging congres 29 oktober 2019
Leasing is één van de vormen van non bancaire financiering. Het financieringsaanbod  is zo divers geworden, dat het voor ondernemers een uitdaging is geworden de best passende financiering te selecteren. Daardoor wordt de ril van financieringsadviseurs belangrijker: immers, een adviseur is (beter) in staat te beoordelen welke geldverstrekker het beste past in een bepaalde situatie. SMF organiseert over die rol van de adviseur een congres op 29 oktober 2019:

 “Het beroep financieringsadviseur binnen de turbulente financieringsmarkt”.

Dit congres richt zich specifiek op adviseurs die actief zijn op het terrein van ondernemingsfinanciering. Wie zeker wil zijn van een plaats kan zich nog aanmelden:  https://www.eventbrite.nl/e/tickets-het-beroep-financieringsadviseur-binnen-de-turbulente-financieringsmarkt-64956524714