Monthly Archives

mei 2021

Een terugblik op een bijzonder jaar

By | Actualiteiten, Corona, Nieuws, Stichting MKB Financiering

Hoewel wij ons allemaal op de toekomst richten, hoort terugblikken erbij. In ons jaarbericht van 2020 blikken we terug op een bijzonder jaar waarin we met een doelmatige en compacte organisatie samen met onze samenwerkingspartners hard gewerkt hebben aan de zelfregulering en de promotie van het non-bancair financieren.

Ondanks het coronavirus veel bereikt
Via onderzoek, interviews, peilingen en webinars hebben we ondernemers en adviseurs  gewezen op de mogelijkheden van deze snelgroeiende markt. Ondanks de beperkingen die het coronavirus met zich meebracht, hebben we in 2020 veel bereikt in de politieke aandacht en acceptatie van non-bancaire financieren. Ook is en samenwerking met de markt een keurmerk voor financieel adviseurs ontwikkeld.

Voor de hoogtepunten van 2020 en onze ambities voor 2021 scroll je voor een snelle indruk naar beneden of klik je hier voor het complete jaaroverzicht.


Klik je hier voor het complete jaaroverzicht

Nieuwe Europese wetgeving voor crowdfunding: privacy gevoelig en weinig flexibel. Belangrijke input ingediend bij ESMA

By | Actualiteiten, Crowdfunding, Nieuws


Op 10 november 2021 wordt de nieuwe Europese regelgeving voor crowdfunding van kracht. Partijen die crowdfunding willen blijven aanbieden zullen hiervoor een vergunning moeten aanvragen. Nu kan crowdfunding nog worden aangeboden met een ontheffing. De European Securities and Markets Authority (ESMA) sloot gisteren (28 mei 2021) een consultatie af over de technische standaarden die bij deze wetgeving horen. Stichting MKB Financiering (SMF) heeft samen met de AFM een bijeenkomst georganiseerd over deze technische standaarden. Vervolgens heeft SMF met, en namens de aangesloten financiers in bezit van het keurmerk erkend MKB financier, een reactie ingediend op deze consultatie. 

De inhoud van onze reactie is via deze link te downloaden. Belangrijke punten die we de ESMA mee hebben geven zijn:

  • Te zware eisen voor toelichtende documentatie waardoor privacy gevoelige informatie moet worden gedeeld en kleinere projecten mogelijk niet meer kunnen worden gefinancierd, 
  • Harde procedurele eisen die de flexibiliteit voor klanten op zoek naar financiering verminderen
  •  De verplichting om via payment Service providers te gaan werken.

Voor deze reactie heeft SMF samengewerkt met de branchevereniging Nederland Crowdfunding.

Eind van het jaar meer dan 200 adviseurs met keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB

By | Actualiteiten, Keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB, Nieuws, Stichting MKB Financiering


Na een jaar van grondige voorbereidingen en met de start van de inschrijving voor het keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB op vrijdag 14 mei jongstleden heeft de Stichting MKB Financiering (SMF) een belangrijke mijlpaal gehaald. Financiële adviseurs kunnen zich nu aanmelden voor de examens om Erkend Financieringsadviseur MKB te worden. 

Goede start voor Keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB

Inmiddels hebben via www.erkendfinancieringsadviesmkb.nl meer dan 450 financieringsadviseurs interesse getoond in het keurmerk en zijn de eerste inschrijvingen binnen voor de examens. We verwachten binnenkort de eerste diploma’s te kunnen uitreiken en dat aan het eind dit jaar 200 financieringsadviseurs het examen voor Erkend Financieringsadviseur MKB hebben gehaald en dat 150 organisaties het keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB mogen voeren.

‘Je bent nooit uitgeleerd, ook de financiële adviseur niet. Ondernemers kunnen nog dit jaar voor gedegen en betrouwbaar financieel advies terecht bij organisaties met het keurmerk.’
Bert Duurland (SMF Manager Keurmerk Erkend MKB Financiers)

Achtergrond keurmerk

Het keurmerk helpt ondernemers te informeren over wat zij van een organisatie met het keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB en van een Erkend Financieringsadviseur MKB mogen verwachten en bevordert de kwaliteit van dienstverlening. Tevens heeft het als doel het professionaliseren van het vak van financieringsadviseur en stimuleert daarmee de kwaliteit en snelheid van aanvragen voor Financiers. 

Het keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB is voor organisaties en die hebben de verplichting dat alleen Erkend Financieringsadviseurs MKB ondernemers adviseren en begeleiden.

Inclusief gedragscode en klachtenregeling

Het keurmerk bevat diverse elementen waaronder een gedragscode en klachtenregeling. Een organisatie met het keurmerk dient zich verder te houden aan het kwaliteitskader en dient de inhoud van het voorgeschreven dienstverleningsdocument aan de klanten te communiceren.

Onderwerp van de gedragscode zijn onder meer afspraken over transparantie van tarieven en provisies, vertrouwelijkheid en het dienstverleningsproces door financieringsadviseurs. Ook is in samenwerking met het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) een onafhankelijk Klachtenloket voor organisaties met het keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB opgezet.

Aan een Erkend Financieringsadviseur MKB worden eisen gesteld ten aanzien vak- en marktkennis, integriteit en ervaring. Een adviseur wordt na het succesvol afleggen van een theorie en praktijkexamen (inclusief een VOG verklaring) Erkend Financieringsadviseur MKB. Ook zijn er jaarlijks educatie verplichtingen om Erkend Financieringsadviseur MKB te blijven.

 Voor meer informatie

Alle informatie met betrekking tot het keurmerk is beschikbaar via de website www.erkendfinancieringsadviesmkb.nl

 

Blog 86: Ondernemersvrijheid

By | Blog

5 mei, bevrijdingsdag in Nederland. Wij vieren onze vrijheid groots met elkaar, met festivals, muziek en grote groepen mensen bij elkaar…  Ondernemend Nederland doet goede zaken en de economie loopt als een geoliede machine. 5 mei is elkaar jaar een mooie vrije dag.

Helaas de werkelijkheid is anders. Zowel in 2020 als in 2021 leven wij met grote beperkingen. De coronacrisis heeft tot grote uitdagingen geleid, zeker voor een grote groep van ondernemers in Nederland en haar medewerkers. Diverse branches hebben het zwaar en zijn vaak, ondanks overheidssteun, in zwaar weer beland.

Niet iedere ondernemer heeft (voldoende) steun ontvangen. Velen overleven door gebruik te maken van eigen spaargeld, eigen pensioen reserveringen of lenen van familie of vrienden. Deze ongelijkheid leidt ook tot minder vrijheid nu en meer beperkingen in het ondernemen in de nabije toekomst.

Mijn gedachten gingen 5 mei uit naar de gevolgen van de 2e wereldoorlog en de enorme schade die toen is ontstaan, zowel in persoonlijk, lichamelijk en geestelijke leed, maar ook in materiële en economische zin. 76 jaar geleden werd Nederland bevrijd en zat ze met een grote ‘puinhoop’ in haar maag.

Het vergelijk met 1,5 jaar coronacrisis kan op economisch vlak enigszins worden gemaakt.

De vraag rijst nu hoe zijn wij destijds uit die crisis gekomen? Welnu het grootste hulpprogramma om Europa en de rest van de wereld weer op te bouwen is en was het ‘Marshallplan’.

De miljarden investeringen en leningen werden verstrekt aan overheden en private sector, zodat de wederopbouw kon worden gestart. Dankzij het ondernemerschap van velen is Nederland opnieuw gestart. Met name destijds nodig om de infrastructuur, herbouw van fabrieken en woningen en transport te herstellen. Nu is er vooral economische schade aan en in bedrijven aangericht, die hersteld moet worden.

Het wordt de komende tijd een urgente zaak om met een groot investeringsplan én plan van aanpak voor bedrijven te komen. Zeg maar een ‘nieuw Marshallplan’ is gewenst. Voor het herstel zullen miljarden euro’s nodig zijn. Het ondernemersklimaat is zwaar aangetast. Zorg, ondersteuning en speciale regelingen voor ondernemers moeten soelaas bieden. Dit is echter niet voor korte duur, maar zal de nodige jaren vergen. Pas dan krijgen de ondernemers in Nederland weer lucht en hun gewenste ondernemersvrijheid terug.

Tot slot is het van belang dat alle stakeholders, o.a. overheid (Politiek, MinEZ, Financiën, Sociale Zaken), MKB, brancheorganisaties, banken en non-bancaire financiers de handen in een slaan. Het poldermodel nieuw leven inblazen. SMF staat klaar met haar beleid en visie om daaraan een bijdrage te leveren. Een gezond financieringsklimaat voor het MKB, zodat iedereen sterker uit deze crisis kan komen en er weer een mooie toekomst gloort voor ondernemend Nederland!

Door: Robert Teunissen

 

Marshall Plan poster (1950) door Isidore Leonard (Ies) Spreekmeester

Blog 85: Tupperware finance

By | Blog

In maart 2021 maakte het Amerikaanse moederbedrijf bekend dat zij stopt met de huiskamerverkoop van Tupperware-gerei in Nederland. De formule was decennia lang succesvol: een gebruiker van Tupperware organiseerde een avond waarop zij (in de praktijk waren er meer dames dan heren) vrienden/vriendinnen uitnodigt plus een consulente (verkoopster) van Tupperware. De producten werden getoond en aangeprezen en in de huiselijke sfeer werden ze, gesteund door enige groepsdruk, grif verkocht. De formule kon, ondanks het puur commerciële karakter, rekenen op veel sympathie; exclusiviteit, kwaliteit en levenslange garantie waren daar waarschijnlijk mede de oorzaak van. Deze organisatie stopt met de formule van huiskamerverkoop. Maar de huiskamerverkoopformule is inmiddels door velen omarmd. Ook door ondernemers die op zoek zijn naar financiering.

Meerdere malen bezocht ik een ‘Tupperware finance avond’. Een ondernemers nodigt kennissen en netwerkrelaties uit, presenteert zijn plannen en vraagt na de presentatie wie van de aanwezigen geïnteresseerd zijn financiering te verstrekken. Een geweldige financieringsmodel, zeker in tijden waarin mensen met spaargeld op zoek zijn naar rendement. Maar het is alleen maar geweldig als je als organisator de financeparty goed en serieus voorbereidt. Anders wordt het een sof en loop je de kans ook nog eens respect te verliezen in jouw netwerk. Houd je aan de 10 basisregels.

10 tips voor een succesvolle tupperware finance party:

  1. Breng structuur aan in de voorbereiding:
    Bereid een presentatie voor, hoeveel mensen nodig je uit, formuleer duidelijk voor je zelf wat je wilt bereiken en focus daar op.
    Regel hulp voor de organisatie van de bijeenkomst: laat anderen “het werk doen”, zodat jij je zelf kunt focussen op het doel: investeerders overtuigen.
  2. Bereid verschillende presentatie onderdelen voor:
    Markt: producten/diensten en ontwikkelingen van vraag en aanbod
    Bedrijf en onderscheidend vermogen
    Presenteer de plannen waarvoor je geld nodig hebt: vertel “het verhaal” van de investering en “de cijfers”  van de kredietbehoefte apart.
  3. Neem MIA mee:
    M – De juiste Mindset lokt de beste reacties uit.
    I – Geef Inzicht in kwaliteiten en risico’s van je bedrijf en plannen
    A – Geef ook Analyse van en toelichting op de informatie: alleen relevante informatie, geen geklets
  4. Durf bij de kansen die je ziet ook risico’s te noemen
  5. Wees kritisch op de investeringen en kredietbehoefte: overvraag niet
  6. Formuleer exact wat jouw vraag aan jouw gasten: niet ongeveer of plusminus, het kan zus het kan zo: wéét wat je wilt en vraag dát
  7. Bedenk daarbij vooraf of je zekerheden wilt/kunt geven aan de investeerders
  8. Zet het plan én de financieringsvraag op 1 A 4’tje en deel dat uit nadat je het hebt verteld
  9. Zorg voor uitgebreide documentatie. Verstrek deze alleen aan geïnteresseerden die daar expliciet om vragen
  10. Besluit de presentatie niet met een uitnodiging voor een hapje en een drankje….. rondt de presentatie af met een CTA: Call To Action: geef de gasten die willen investeren direct de gelegenheid om een intentie/bereidheid tot investeren kenbaar te maken. Zorg dat je daarvoor de juiste documentatie beschikbaar hebt.

Een goed voorbereide tupperware finance bijeenkomst is voor elke ondernemer een feest. Een ondernemer praat immers graag over zijn/haar bedrijf, ideeën en plannen. Na de goede voorbereiding is er gerede kans dat bijeenkomst leidt tot concrete toezeggingen van investeerders. Tupperware kan zich dan wel terugtrekken uit Nederland, de formule kunnen we behouden.

Blijf op de hoogte

Elke week de non-bancaire financiële ontwikkelingen, trends en toekomst via ons volgen? Schrijf je dan in voor onze blog en ontvang deze elke week in je postbus.