Monthly Archives

februari 2021

Blog 82: Veelvuldig en succesvol gebruik van de SMF Financieringswijzer

By | Blog, Financieren, techniek en visie, Keurmerk Erkend MKB Financier, Non bancaire financieringsvormen, Onderzoek, (markt-)ontwikkelingen, regelgeving

Op de homepage van deze website staat rechtsboven op de pagina de knop “Vind je financier”. Achter deze knop gaat een handige financieringswijzer schuil. Het is een verwijstool naar de door SMF erkende financiers. Ondernemers krijgen door het invullen van 8 eenvoudige vragen een advies welke erkende financiers passen bij hun financieringsvraag.

Stichting MKB Financiering heeft geen commercieel belang en er worden geen data van gebruikers opgeslagen. Wel vindt anonieme monitoring plaats van het gebruik, van de beantwoording en van de doorverwijzingen. Doorverwijzing van een ondernemer naar de financiers vindt alleen plaats als alle vragen zijn beantwoord. Dat gebeurt in 60% van de gevallen. In dit blog presenteren wij enkele resultaten van het laatste kwartaal 2020, waarin 704 gebruikers voldoen de vragenlijst volledig in.

Hoge score verwijzingen: 83,1%

Ondernemers die de moeite nemen alle vragen te beantwoorden worden beloond. 83,1% van hen krijgt advies voor een mogelijk passende financier. Gemiddeld worden zij naar 4,3 financiers doorverwezen. Men heeft dus de keuze uit meerdere financiers.  

Levensfasen: starters, groeiers, volwassen bedrijven

Het spectrum van de Erkende Financiers sluit goed aan bij de Markt. De verwijzing vinden plaats binnen de drie de vermelde levensfasen: 27% starters, 39% groeiers en 34% volwassen bedrijven worden verwezen naar financiers. Het is bemoedigend dat voor veel  starters financieringsmogelijkheden geboden worden. Hier is een nuancering op zijn plaats. De groep bedrijven zonder doorverwijzing bevat meer dan 90% starters. Veel startende ondernemers zijn aangewezen op financiering vanuit eigen kring, zoals familie, vrienden, informal investors, e.d.

Omvang van de gevraagde financiering

Bijna 70% van de ondernemers die de financieringswijzer invullen hebben een kredietbehoefte tot € 250.000. Het betreft dus echt de ondernemersgroep waar de banken een terugtrekkende beweging vertonen. Van de gevraagde financieringen gaat het in 44% van de gevallen om werkkapitaal. 

Conclusie

De meeste (83%) van de ondernemers die de financieringswijzer volledig invullen krijgen advies op maat om één of meer specifiek bij hen passende financiers te benaderen. Blijkbaar sluit het aanbod van veel financiers met het Keurmerk goed aan bij de vraag in de markt. Ook voor veel starters blijken er financieringsmogelijkheden te zijn. 

Helaas blijken er daarnaast ook veel starters te zijn die (nog) niet geholpen kunnen worden. De toekomst zal leren of de ontwikkeling van de markten van zowel financiers als van financieringsadviseurs ook deze groep ondernemers beter van dienst kan zijn. In de loop van 2021 komen we met een update van de Financieringswijzer gegevens en de nieuwste ontwikkelingen.

Probeer de financieringswijzer zelf eens, je vindt deze hier. 

 

Blog 81: Ken je eigen Risk Rating en vergroot je kans op financiering

By | Blog, Financieren, techniek en visie

In de blogs 79 en 80 hebben wij toelichting gegeven op de risicohouding van verschillende soorten geldverstrekkers. De risk appetite van een geldverstrekker is bepalend voor haar financieringsbeleid. Een geldverstrekker met hoge risk appetite is bereid meer risicovolle ondernemingen te financieren dan een geldverstrekker met lage risk appetite. Wanneer een ondernemer de risicograad (risk rating) van zijn eigen bedrijf kent weet hij dus bij welke financiers dit risico wel of niet past. Dan weet hij dus tot welke klasse van financiers hij zich kan richten om financiering aan te vragen. Daarom presenteren wij in dit blog een basis model om zelf de financiële risk rating van een bedrijf vast te stellen. Het model is in zijn eenvoud niet zo gedetailleerd als dat van financiers, maar de uitkomst is zéker richtinggevend om de keuze te maken welke financiers je wilt benaderen met een financieringsvraagstuk.

In blog 78 zijn de bouwstenen van een systeem van financiële risk rating benoemd. Wij herhalen ze onderstaand, inclusief de bijbehorende vragen:

Macro- en branche variabelen

  1. Is de activiteit conjunctuurgevoelig (bijvoorbeeld luxe producten) of niet (voedsel).
  2. Hoe (on-) gunstig zijn de vooruitzichten voor de branche

Kwalitatieve variabelen: Informatie over de onderneming en de ondernemer. Denk hierbij aan de volgende factoren:

  1. Hoeveel jaar heeft de ondernemer ervaring
  2. Hoe lang bestaat het bedrijf. Is het een starter of een bedrijf in de volwassen fase?
  3. Heeft men één enkel product of dienst, of is aanbod breder?
  4. Heeft de onderneming innovatieve kracht. Loopt men voor op de ontwikkelingen of kijkt men “de kat uit de boom”?
  5. Hoe zijn de bedrijfsprocessen ingericht. Strak geregeld, vaste protocollen, vastgelegde procedures, of beweeglijk en vrij?

Kwantitatieve variabelen: De meetbare gegevens: prestatie-indicatoren. Dit zijn harde, meetbare kengetallen. Denk hierbij aan:

  1. Het opgebouwde weerstandsvermogen, de solvabiliteit.
  2. De liquiditeit
  3. De hoeveelheid rentedragende schuld ten opzichte van het verdienvermogen van de onderneming: debt/ebitda
  4. De inpact van renteveranderingen op het resultaat: ICR
  5. Hoe verhoudt zich de omzetontwikkeling t.o.v. het marktgemiddelde: presteert de onderneming significant beter, marktconform of loopt men achter.

Als je deze 12 variabelen beoordeelt en de daarbij behorende score toekent, heb je een goede indicatie van de risk rating van het bedrijf. De scoretabel is als volgt:


Geef per item het objectieve oordeel en tel vervolgens de bijbehorende puntenscores op. In tabel 2 staat de risico beoordeling bij de diverse scores vermeld:

Tabel 2, Indeling Risk Rating (RR) op basis van de puntenscores

Op basis van deze Risk Rating kan je nu de afweging maken of je een financieringsaanvraag voor het bedrijf wilt indienen. Bedrijven met de score RR1 zullen over het algemeen wel één of zelf meerdere financiers bereid vinden om een financiering te verstrekken. RR2 vergt een goede analyse van het verleden en extra goede onderbouwing van de prognoses. De kans op het verkrijgen van de financiering wordt vervolgens mede bepaald door een goede selectie van bijpassende financiers Die kans is het grootst bij financiers met Risk Appetite RA2 of hoger (voor toelichting zie blog 80 ). Wanneer je een riskrating RR3 scoort moet je je zelf echt afvragen of je geld wilt lenen. Dat is niet alleen risicovol voor de geldverstrekker. De onderneming is financieel zwak en je kan wellicht beter eerst aan verbetering werken. Bij RR4 hoef je je die vraag niet te stellen. Zoek geen financiering, maar verbeter eerst het bedrijf.

Met de blogs 78, 79, 80 en 81 tezamen hebben wij een inkijkje gegeven in de rol die ondernemingsricio’s spelen in de afweging van verschillende soorten financiers om een financiering wel of niet te verstrekken. Het kan onnodige vertraging en veel frustraties voorkomen als ondernemers zich met hun financieringsvraag melden bij de best bij hen passende financiers. Met de opkomst van de non-bancaire financiers hebben ondernemers écht iets te kiezen!

Blijf op de hoogte

Elke week de non-bancaire financiële ontwikkelingen, trends en toekomst via ons volgen? Schrijf je dan in voor onze blog en ontvang deze elke week in je postbus.