Monthly Archives

januari 2020

Weer minder verstrekte leningen, MKB teert in op financiële reserves

By | Nieuws

De Financieringsmonitor die deze week door het CBS gepubliceerd is, bevatte volgens Stichting MKB Financiering weer interessante cijfers en opvallende trends. Het aantal bedrijven dat behoefte had aan financiering is gedaald van 24% in 2018 naar 20% in 2019. Een niet zo’n fraaie trend want als het MKB minder behoefte aan leningen heeft dan wordt er ook minder geïnvesteerd en komt de economische groei onder druk. 

Bedrijven teren in op buffers
Nu blijkt ook uit de Financieringsmonitor dat de MKB bedrijven op hun eigen financiële buffers als ingehouden winst en privévermogen interen, terwijl ze eigenlijk in goede tijden buffers zouden moeten opbouwen voor economische tegenwind, zie ook de waarschuwing van MKB Nederland.

Slecht 37% vrouwelijke ondernemers krijgt financiering
Uit het rapport blijkt dat vooral vrouwelijke ondernemers de weg naar financiering lastig weten te vinden. Slechts 37% van de vrouwelijke ondernemers die aangeven op zoek te zijn naar financiering, ontvangen daadwerkelijk financiering. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat zij niet de juiste weg kunnen vinden en in het aanvraagproces, of na een afwijzing van een bank stranden in hun zoektocht. De alternatieve mogelijkheden zijn nog onbekend.

Niet meer dan 12% wordt doorverwezen naar alternatieve vormen van financiering
Van de ondernemers die afgewezen worden door de bank, krijgt slechts 12% informatie over alternatieve aanbieders van financiering. SMF roept banken op om duidelijker te maken welke Erkend MKB Financiers er zijn die mogelijk de ondernemers wel kunnen helpen.

Luister voor nog meer uitleg en duiding over de cijfers van de CBS Financieringsmonitor naar de bijdrage van onze voorzitter Ronald Kleverlaan bij BNR Nieuwsradio via deze link.

 

Blog 36: CBS Financieringsmonitor

By | Actualiteiten, Algemeen, Blog, Onderzoek, (markt-)ontwikkelingen, regelgeving

Dinsdag 28 januari 2020 heeft het CBS de Financieringsmonitor gepresenteerd. Het doel van de monitor is het geven van een overzichtelijk beeld van de Nederlandse markt voor externe financiering voor bedrijven in het mkb. Het is voor de tweede keer dat het CBS dit onderzoek heeft uitgevoerd en de monitor presenteert. De monitor bevat heel interessante informatie, zowel van actuele cijfers als ook van een aantal trends. Het tijdvak waarop de monitor betrekking heeft is de periode juli 2018 – juli 2019. In dit blog vermelden wij enkele highlights. 

Slechts een beperkt aantal bedrijven financiert zich extern
Uit het onderzoek blijkt dat minder dan 10% van de MKB business economy bedrijven (dit zijn in NL 241.025 bedrijven) succesvol een externe financiering hebben aangetrokken. Van alle bedrijven had 20% behoefte aan financiering. Van deze bedrijven heeft 83% zich georiënteerd op de mogelijkheden van financiering. Ruim 30% besloot géén financiering aan te vragen. Van degenen die uiteindelijk wel een financieringsvraag hebben ingediend werd 84% gehonoreerd. Grafisch weergegeven:



Deze cijfers bevestigen het beeld dat het grootste deel van de MKB bedrijven géén beroep doet op externe financiering en bevestigen het vermoeden dat veel ondernemingen investeren zonder externe financiering. Voor de economie als geheel betekent dit dat de groeipotentie niet ten volle wordt benut. Vraag is waarom veel ondernemers geen externe financiering aantrekken: is dit bewust beleid van de ondernemers zelf of is dit het resultaat van het jarenlange  terughoudende financieringsbeleid van banken. In de komende jaren zal blijken of de toename van het non bancaire aanbod van bedrijfsfinancieringen uitnodigt tot een toename van het gebruik van financiering.

Afname bancair financieringsvolume
Het totale bedrag aan uitstaande kredietverlening neemt sinds 2012 af. In de eerste jaren was dit mede een gevolg van de crisis. De afgelopen jaren zet de daling voor kleinere financieringen (tot € 1 miljoen) (gedempt) door, ondanks de groei van de economie. De oorzaak is niet eenduidig. Het CBS benoemt als één van de mogelijke oorzaken kredietrantsoenering (als gevolg van kwalitatief geringere informatie bij kleinere ondernemingen). Ook noemt het CBS bewust beleid (schuldenafbouw) van ondernemers zelf  als mogelijke oorzaak. Per saldo zien wij in de markt veel non-bancaire geldverstrekkers met een focus op het segment van financieringen tot € 1 miljoen, vanwege het terughoudende beleid van banken in dit segment .

Non bancaire financiering blijft groeien
Hoewel het CBS nog de term “alternatieve” financiering gebruikt hanteren wij de term “non bancair”. CBS stelt vast dat de non bancaire financieringsvormen groeien in aanvulling op het bancair krediet. Besproken worden crowdfunding, equipment lease, factoring, private equity, durfkapitaal, direct lending, MKB beurzen en kredietunies. SMF (Stichting MKB Financiering) juicht het toe dat CBS deze vormen van financiering onderdeel heeft gemaakt van het onderzoek. Hoewel het aandeel in het geheel nog beperkt is groeit het volume van de non bancaire geldverstrekkers nadrukkelijk wel. Eén van de bronnen waar de CBS monitor gebruik van maakt is de rapportage van SMF. Inmiddels zijn wij gestart met het verzamelen van de actuele gegevens over heel 2019 en streven wij ernaar deze in het tweede kwartaal  te publiceren.

Het aantrekken van financiering als proces
Om de ontwikkelingen in de markt echt te doorgronden is in de monitor het proces van de financieringsaanvraag ontleed en nader toegelicht. Dit proces van een een financieringsaanvraag wordt voor ondernemers steeds ingewikkelder. Voor een MKB ondernemer is het ondoenlijk alle marktontwikkelingen te volgen. De toename van het aantal aanbieders, de verscheidenheid  ervan, de verschillende aanvraagprocedures en het onbekende acceptatiebeleid maakt het succesvol aanvragen van een ondernemingsfinanciering tot een specialisme. SMF onderkent deze ontwikkeling en zal daaraan in 2020 extra aandacht besteden. Op de website zal extra informatie komen over de “zoektocht naar financiering”. Die zoektocht kan worden vergemakkelijkt door een kundige financieringsadviseur. Daarom werkt SMF aan de bevordering van de beroepsgroep van Financieringsadviseurs en onderzoekt zij de mogelijkheden van het introduceren van een keurmerk “Erkend Financieringsadviseur”. Op deze wijze wordt ingespeeld op de actuele ontwikkelingen in de markt. Ontwikkelingen die helder omschreven staan in de CBS Financieringsmonitor.

Elke week de non bancaire financiële ontwikkelingen, trends en toekomst met ons mee beleven? Volg ons dan, blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze wekelijkse blog. De liefhebbers die de hele Financieringsmonitor willen inzien verwijzen we tot slot graag naar de website van het CBS.

Blog 35: Één jaar SMF

By | Blog, Stichting MKB Financiering

Dank u wel.

Dank u wie? Dank aan financiers, Ministerie EZ, ondernemers, financieringsadviseurs, opleiders, Kamer van Koophandel, Kifid, ONL, Staatssecretaris, DNB, AFM, NVB, MKB Nederland, collega’s SMF. En vele, vele anderen.

Deze week brengt Stichting MKB Financiering (SMF) haar eerste jaarverslag uit. Een verslag van de activiteiten en resultaten in 2019. Vol trots sturen we deze week dat verslag naar onze partners en relaties. In dit blog lichten wij een tipje van de sluier op wat we in 2019 gerealiseerd hebben. Gerealiseerd, mede dankzij de steun en het vertrouwen van de mensen om ons heen. Met één groot doel voor ogen: het beter bereikbaar maken van passende financiering voor ondernemers in Nederland.

Uit het jaarverslag lichten we enkele highlights:

Gedragscode MKB Financiers
In het streven het aanbod van klantgerichte en passende financiering voor het MKB zichtbaar en bereikbaar te maken was de introductie van een gedragscode voor de sector van groot belang. Het was het eerste grote doel van SMF. In april werd de gedragscode gelanceerd. Als geldverstrekkers zich committeren aan de code worden zij daarop getoetst. Wanneer zij voldoen aan de criteria ontvangen zij vervolgens het

Keurmerk Erkend MKB Financier.
Het keurmerk werd, als vervolg op de gedragscode in september 2019 gelanceerd. In 2019 ontvingen 11 financiers het keurmerk. Het heeft geleid tot veel positieve reacties vanuit de overheid, branche organisaties, ondernemers en óók van de banken. De basis voor een professioneel speelveld is gelegd.

Onderzoek non-bancaire financiering 2018
Uit het eerste onderzoek van SMF naar de omvang van de non-bancaire financiering is één ding duidelijk geworden: non-bancaire financiering is een miljardenmarkt. Het is niet meer weg te denken. Non-bancaire financiering heeft een vaste en sterk groeiende plaats veroverd in de financiering van ondernemingen. Het plan is om dit onderzoek jaarlijks te herhalen. Zo krijgen de deelnemers in de markt (financiers, ondernemers, adviseurs, beleidmakers) steeds beter zicht op deze markt en haar groeiende belang.

Verkenning keurmerk financieringsadviseur MKB
Nieuwe en groeiende markten trekken nieuwe spelers en deelnemers aan. Professionals en opportunisten. De huidige verandering van de markt leidt tot de (noodzakelijke) opkomst van steeds meer adviseurs, die ondernemers (willen) begeleiden in hun zoektocht naar funding. Daarom heeft SMF onderzocht of partijen in de markt behoefte hebben aan de vorming van een herkenbare beroepsgroep en interesse hebben in ook een keurmerk voor adviseurs. Voor dat idee bestaat groot draagvlak. Deze brede steun uit de markt leidde tot het organiseren van het

Congres over het beroep financieringsadviseur op 30 oktober
Er kwamen 120 adviseurs en overige geïnteresseerden naar het congres. Velen herkenden zich in de resultaten van het onderzoek en de visie van de sprekers over  de toekomstige ontwikkeling van het beroep Financieringsadviseur MKB. Het leidde er toe dat een groep van 9 organisaties de krachten hebben gebundeld om in het komende half jaar te onderzoeken of een keurmerk MKB Financieringsadviseur een bijdrage levert aan de markt en hoe zo’n keurmerk zou kunnen worden ingevuld.

MKB Financieringswijzer
Waar haal je welke financiering? De vraag is gemakkelijk gesteld. MKB ondernemers kunnen voor het antwoord terecht op de website van SMF. Op haar website heeft SMF een verwijstool geplaatst. Beantwoord je de acht vragen, dan geeft deze tool antwoord op de vraag welke van de door SMF erkende financiers passen bij jouw financieringsvraag. Het is een eerste hulpmiddel in de zoektocht naar financiering voor ondernemers.

Wekelijkse blog
Kerntaak van SMF is de toegang tot financiering voor MKB bedrijven te bevorderen. Informatie en educatie zijn daarvoor cruciaal. Daarom plaatst SMF wekelijks een zogeheten “edublog” op haar website met het doel ondernemers (en anderen marktpartijen) te informeren over financieren in het algemeen en non bancaire financiering in het bijzonder. Om zo dicht mogelijk bij de markt te staan wordt de blog regelmatig als “gastblog” verzorgd door anderen, bijvoorbeeld financiers of adviseurs. SMF biedt op deze wijze een podium om de markt te informeren. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven en ontvangen wekelijks een bericht wanneer het nieuwe blog is geplaatst.

KvK Gids voor bedrijfsfinanciering
SMF werkt samen met vele partners en ondersteunt waar mogelijk initiatieven van anderen die bijdragen aan haar doelstellingen. Daarom hebben wij het initiatief van de Kamer van Koophandel om een gids voor bedrijfsfinanciering samen te stellen direct omarmd en een bijdrage geleverd aan de totstandkoming er van. De geldgids is specifiek gericht op MKB ondernemers en geeft een overzicht van de  non bancaire financieringsmogelijkheden.

Met trots kijken wij terug op het eerste volle jaar van de Stichting MKB Financiering. We hebben veel kunnen bereiken, er is een mooie basis gelegd voor de toekomst.  In het jaarverslag is daarom ook een “blik vooruit” opgenomen. De ambities zijn groot. Er is nog veel werk te doen. Na deze terugblik richten wij het vizier op de toekomst. Een toekomst die we met vertrouwen tegemoet zien.

Lees het jaarverslag hier:

 

 

 

 

 

 

 

Wil jij die toekomst met ons mee beleven? Blijf op de hoogte via onze wekelijkse blog. Je kunt hier inschrijven.

Overheidsinstrument nodig voor betere financiering MKB

By | Nieuws

Stichting MKB Financiering en ONL voor Ondernemers roepen minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat op om een aanvullende financieringsinstrumenten op te zetten voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). Afgelopen donderdag werd Invest-NL gepresenteerd. Dit fonds, onder leiding van Wouter Bos, financiert ondernemingen die Nederland duurzamer en innovatiever maken. Een mooi initiatief om grotere scale-ups te bevorderen. Helaas kan door de randvoorwaarden het overgrote deel van de mkb-bedrijven er geen gebruik van maken! Stichting MKB Financiering en ONL verwachten dat de minister snel met aanvullende maatregelen komt om de toegang tot financiering voor het mkb te verbeteren. De cijfers liegen er niet om: er is marktfalen op de financieringsmarkt voor het mkb. Als Invest-NL niet kan voorzien in de individuele financieringsbehoefte van mkb-bedrijven, dient de minister andere instrumenten te ontwikkelen om te zien hoe de toegang tot financiering voor het mkb effectief kan worden verbeterd.

Nederland scoort slecht als het gaat om de financieringspositie van het mkb. Zo zijn banken terughoudend in de kredietverstrekking. De gemiddelde investeringsaanvraag vanuit het mkb bedraagt ‘slechts’ honderdduizend euro, een bedrag dat door veel banken simpelweg niet meer wordt uitgeleend. Nederland bungelt hierdoor vergeleken met andere landen uit de eurozone onderaan de lijstjes als het gaat om ondernemersfinanciering. In toenemende mate is het mkb daarom afhankelijk geworden van alternatieve financieringsvormen. Gelukkig groeit, en professionaliseert, de alternatieve financieringsmarkt snel. Maar om aan het grote aantal kredietaanvragen te voldoen kunnen de alternatieve financiers nog wel wat ondersteuning gebruiken.

De minister heeft vanuit het parlement meermalen expliciet meegekregen ervoor te zorgen dat ook het mkb, zoals start-ups en scale-ups, aanspraak moeten kunnen maken op Invest-NL. Ook vanuit meerdere stakeholders werden zorgen geuit dat het fonds straks enkel zou voorzien in de financiering van grote projecten. Wie deze zorgen uitte kon rekenen op geruststellende woorden van de minister. Maar op de dag van lancering bleken dit loze woorden te zijn. Met de verkondiging dat er een minimale investeringsdrempel van 5 miljoen komt te liggen op financiering, maakte CEO Wouter Bos een einde aan een van de oorspronkelijke doelstellingen van Invest-NL. Wil je als mkb-bedrijf aanspraak maken op financiering vanuit Invest-NL, dan moet je naast de investeringsdrempel van 5 miljoen ook een minimaal even groot deel financieren via een andere weg. Dit resulteert erin dat een mkb-bedrijf pas in aanmerking komt voor financiering wanneer zij een investering wil doen van minimaal 10 miljoen euro en hiervan 5 miljoen via andere wegen kan ophoesten. 

Dit is voor een groot deel van de kansrijke groeiprojecten van het mkb niet nodig of niet haalbaar. Andere bestaande overheidsinstrumenten zijn vaak log en/of duur. Er is een overheidsinstrument nodig dat alternatieve financiers effectief kan steunen. En financiers aanmoedigt om meer mkb van financiering te voorzien. De British Business Bank financiert mee bij mkb-leningen en verschaft ook kapitaal aan alternatieve financiers die zich richten op het mkb. Een initiatief zoals dit zou mkb financiering in Nederland sterk bevorderen. Stichting MKB Financiering en ONL roepen de Minister op om dit te onderzoeken en snel met een oplossing te komen voor het Nederlandse mkb.

Één jaar Stichting MKB Financiering

By | Nieuws

De mkb financieringsmarkt is sterk in beweging. Er komt steeds meer financiering beschikbaar voor ondernemers
om te investeren in groei en innovatie. Daarbij komen er steeds meer gespecialiseerde aanbieders
die financieringen aanbieden die beter aansluiten bij de levensfase of diversiteit van de bedrijven. Daardoor
wordt het nog belangrijker voor ondernemers om de juiste combinatie van financieringen te vinden. De snelle
opkomst van gespecialiseerde mkb financieringsadviseurs juich ik dan ook erg toe en steunen we graag.

Ronald Kleverlaan (voorzitter Stichting MKB Financiering):
We zijn met Stichting MKB Financiering afgelopen jaar gestart om deze ontwikkelingen te versnellen. In dit eerste jaar zijn al onze verwachtingen overtroffen. Het enthousiasme en de steun vanuit de politiek, financiers, ondernemers en adviseurs was heel positief en gaf ons veel enthousiasme en energie. De wens binnen de sector om hierin samen te werken met concurrenten was voor mij ook bijzonder om te ervaren. Deze organisaties
durven over hun eigen grenzen heen te stappen voor het algemene maatschappelijke belang en wilden hier actief aan bijdragen.

Het afgelopen jaar hebben we ons ingezet om een start te maken om de mkb financieringsmarkt verder te professionaliseren en ondernemers en adviseurs te ondersteunen in de zoektocht naar de juiste financiers. Persoonlijk ben ik erg enthousiast om te zien dat niet
alleen de nieuwe aanbieders, maar ook de bestaande partijen in financiële sector en de politiek de activiteiten voor een bredere mkb financieringsmarkt steunen. Door deze ondersteuning kunnen we de komende jaren werken aan een meer inclusieve mkb financieringsmarkt
waardoor ondernemers met diverse achtergronden, in verschillende levensfases en omvang van ondernemingen allemaal passende financiering kunnen vinden. De introductie en brede steun van het keurmerk “Erkend MKB Financier” zorgt nu al voor een kwaliteitsverbetering
en meer transparantie in de sector.

Komend jaar gaan we deze activiteiten nog verder oppakken en gaan we ook werken aan de introductie van een keurmerk voor de mkb financieringsadviseur. Persoonlijk verwacht ik hier veel van, omdat hiermee ondernemers met de juiste ondersteuning eenvoudiger de weg kunnen vinden naar de juiste financiering. Het zou mooi zijn als we in 2025 de mkb financieringsmarkt werkelijk hervormd hebben, zodat elke ondernemer
met een goed plan de financiering ontvangt die hij of zij nodig heeft om te groeien of te innoveren.

Lees het jaarverslag van Stichting MKB Financiering hier:

Blog 34: Vergroot jouw kans op financiering: 10 tips

By | Blog, Financieren, techniek en visie

Wekelijks publiceert SMF (Stichting MKB Financiering) een blog over de ontwikkelingen in de financieringsmarkt: welke aanbieders zijn er, wat zijn hun kenmerken en wat is hun onderscheidend vermogen. Hoe interessant ook: voor ondernemers is  één vraag  belangrijk:  krijg ik de financiering daadwerkelijk? De kans op toekenning van een financiering wordt mede bepaald door de voorbereiding. Met welke informatie overtuig je financiers en vergroot je de kans op financiering? Deze blog geeft 10 tips.

  1. Als je financiering nodig hebt: presenteer je professioneel, net zoals je dat in de sales doet: stel een informatiedocument (memorandum) op en beschrijf daarin je onderneming, de markt waarin je opereert, de (investerings-) plannen en financiële highlights.
  2. Kruip in de huid van de financier…… als ondernemer denk je vooral in kansen, een financier weegt daarnaast ook de risico’s. Tip: vermeld in het informatiedocument de relevante risico’s de wijze waarop je de (gevolgen van) risico’s tracht te beperken.
  3. Wees kritisch op de omvang van de investeringen en beperk de externe kredietbehoefte tot het hoogst noodzakelijke.
  4. Maak de relevantie, de noodzaak van de investering duidelijk
  5. Laat je niet verwarren door het grote aanbod van financieringen. Er bestaan in essentie maar twee financieringsvarianten: de vaste lening en het krediet in rekening courant. Bij een vaste lening krijg je een vast bedrag en wordt een vast aflossingsschema overeengekomen. Eenmaal afgeloste bedragen kun je niet opnieuw opnemen. De looptijd van de vaste lening is daarmee ook duidelijk. De tweede kredietvorm is een krediet in rekening courant (bij een bank). Daarbij wordt een kredietlimiet afgesproken. Dit is het maximum bedrag waarover je kunt beschikken, maar je hoeft het niet op te nemen. De rekening courant limiet is gekoppeld aan de betaalrekening en kan daardoor alleen door banken worden aangeboden. De niet bancaire variant is debiteurenfinanciering via een factormaatschappij.
  6. Voeg prognoses toe aan de kredietaanvraag. Stel de prognoses realistisch op, in lijn met het verleden en onderbouw de uitgangspunten.
  7. Geef alleen feitelijk juiste informatie en houdt rekening met het achterliggende doel: een financier is geïnteresseerd in informatie om haar risico’s te kunnen beoordelen.
  8. Bedenk vooraf welke zekerheden je wilt geven en welke niet. Beoordeel daarbij vooraf of dit een breekpunt is.
  9. Neem MIA mee als je met een financier gaat praten:
    M   De juiste MINDSET lokt de beste reacties uit
    I     Geef volledig INZICHT in cijfers, kansen en risico’s
    A   Voeg een ANALYSE toe om de investering en financiering te onderbouwen
  10. Weet wat je wilt: bedenk en formuleer vooraf exact wat u wilt: hoeveel financiering, welke looptijden, welke voorwaarden en welke zekerheden.

Financiering is anno 2020 een complex proces. Als je deze tips volgt kun je financiers gemakkelijker winnen voor je plannen. Je kan dat zelf doen of met behulp van een specialistische adviseur. In alle gevallen is het belangrijk de financier te voorzien van deugdelijke en relevante informatie op basis waarvan deze zijn investeringsbeslissing kan maken.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de financieringsmarkt? Schrijf je dan in voor de wekelijkse blog van SMF.

Blog 33: Op weg naar een (h)erkende markt.

By | Blog, Stichting MKB Financiering

De mkb financieringsmarkt is sterk in beweging. Er komt steeds meer financiering beschikbaar voor ondernemers om te investeren in groei en innovatie. Daarbij komen er steeds meer gespecialiseerde aanbieders die financieringen aanbieden die beter aansluiten bij de levensfase of diversiteit van de bedrijven. Daardoor wordt het nog belangrijker voor ondernemers om de juiste combinatie van financieringen te vinden. De snelle opkomst van gespecialiseerde mkb financieringsadviseurs juich ik dan ook erg toe en steunen we graag.

Aan het woord is Ronald Kleverlaan, voorzitter van de Stichting MKB Financiering (SMF). SMF is in de loop van 2018 opgericht met als doel de toegang tot financiering voor MKB ondernemers te verbeteren. Na het eerste volledige jaar blikt de voorzitter terug:

“We zijn met Stichting MKB Financiering afgelopen jaar gestart om de ontwikkelingen in de financieringsmarkt te versnellen. In dit eerste jaar zijn al onze verwachtingen overtroffen. Het enthousiasme en de steun vanuit de politiek, financiers, ondernemers en adviseurs was heel positief en gaf ons veel enthousiasme en energie. De wens binnen de sector om hierin samen te werken met concurrenten was voor mij ook bijzonder om te ervaren. Deze organisaties durven over hun eigen grenzen heen te stappen voor het algemene maatschappelijke belang en wilden hier actief aan bijdragen.  Het afgelopen jaar hebben we ons ingezet om een start te maken om de mkb financieringsmarkt verder te professionaliseren en ondernemers (en adviseurs) te ondersteunen in de zoektocht naar de juiste financiers. Persoonlijk ben ik erg enthousiast om te zien dat niet alleen de nieuwe aanbieders, maar ook de bestaande financiële sector en de politiek de activiteiten voor een bredere mkb financieringsmarkt steunen. Door deze ondersteuning kunnen we de komende jaren werken aan een meer inclusieve mkb financieringsmarkt waardoor ondernemers met diverse achtergronden, in verschillende levensfases en omvang van ondernemingen allemaal passende financiering kunnen vinden. Een mijlpaal was de introductie van het keurmerk ‘Erkend MKB Financier’. De positieve reacties en brede steun voor het keurmerk zorgen nu al voor een kwaliteitsverbetering en meer transparantie in de sector”.

Afgelopen jaar was het begin. De voorzitter blikt vooruit, wat brengt 2020:
“Komend jaar gaan we deze activiteiten verder uitwerken. SMF krijgt veel verzoeken van financiers voor een audit om als MKB Financier erkend te worden. Zo ontstaat in de markt  meer zicht op de op kwaliteit getoetste aanbieders. In 2020 gaan we dit uitbreiden door ook te werken aan de introductie van een keurmerk voor de mkb financieringsadviseur. Persoonlijk verwacht ik hier veel van, omdat hiermee ondernemers met de juiste ondersteuning eenvoudiger de weg kunnen vinden naar de juiste financiering”.

Tenslotte sluit Ronald af met een blik in de toekomst:
“Het zou mooi zijn als we in 2025 de mkb financieringsmarkt werkelijk hervormd hebben, zodat elke ondernemer met een goed plan de financiering ontvangt die hij of zij nodig heeft om te groeien of te innoveren”.

Kortom: De eerste stappen zijn gezet. Het “alternatieve” financieren werd het “nieuwe financieren”. In 2020 worden volgende nieuwe stappen gezet. Nog even en het “nieuwe financieren” is de norm.  Kunnen we het gewoon over MKB financieren hebben.

SMF wenst al haar lezers en volgers een gelukkig en gezond 2020 toe.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de financieringsmarkt? Schrijf je dan in voor de wekelijkse blog van SMF.